Emploi/Stage

Jong gediplomeerden > Doeltreffend solliciteren

Een motivatiebrief opstellen

Dit artikel komt uit onze archieven. U kan hem alleen raadplegen via Google. We nodigen U uit om in de rubrieken van deze site een geactualiseerde versie van dit onderwerp te vinden.

Een geslaagde motivatiebrief opstellen is een delicate oefening. Hoe moet uw brief opgebouwd zijn ? Hoe kunt u de rekruteerder in een paar lijnen overtuigen dat u de ideale kandidaat bent ? Onze adviezen.

Er bestaat niet echt een ideale opbouw voor een brief. Het belangrijkste is dat alle essentiële elementen aanwezig zijn en op logische wijze vermeld staan. De slogan en de inhoud van de brief zullen ook niet dezelfde zijn naarmate het een open sollicitatie of een reactie op een kleine advertentie betreft.
Een open sollicitatie kun je op een minder gebruikelijke manier beginnen en hier kun je jouw vaardigheden uiteenzetten zoals jij dat zelf wilt. Reageren op een personeelsadvertentie vraagt een strengere opbouw. De referentie van de advertentie moet systematisch op de brief vermeld staan net als de gewenste functie. De rekruteerder stelt het vervolgens op prijs wanneer de elementen van de advertentie in de brief worden opgenomen en aan de hand van concrete voorbeelden worden onderbouwd.

Alles begint bij de aanhef

De aanleiding voor jouw sollicitatie vormt een eenvoudige en effi ciënte manier om een brief te beginnen : sollicitatie als reactie op een advertentie, naar aanleiding van een forum, van het lezen van een artikel in de krant... Alle argumenten zijn goed om je interesse voor het bedrijf te tonen. Vervolgens moet je laten zien dat je het bedrijf een beetje kent, dat je een nieuwsgierig en goed geïnformeerd persoon bent. Moet je hiervoor in deze paragraaf de onderneming complimenten geven ? Waarom niet, als dit aantoont dat je hier over nagedacht hebt of dat je naar informatie hebt gezocht en vervolgens met concrete feiten komt : een uitstekende omzet, een nieuwe en concurrerende wijze om groepen te managen, projecten die succesvol verlopen...

Spreek over uzelf

Als je eenmaal jouw kennis van de onderneming uiteen hebt gezet, moet je over jezelf vertellen. Selecteer enkele belangrijke punten uit je cv, benadruk deze in jouw brief en zet deze kracht bij aan de hand van concrete voorbeelden en aanduidingen ten opzichte van de functie of de betreffende onderneming. Zo gaat het ook bij jouw ervaringen (stages, eerste baan) en ook bij jouw opleiding (keuze van je studierichting, keuzevak...). Op buitenschoolse ervaringen kun je eveneens de nadruk leggen. Deze leveren bewijs van jouw kwaliteiten die je ook op uiterst theoretische wijze had kunnen uitdrukken : aanpassingsvermogen, mobiliteit, groepsgeest, etc. Pas echter op bij de opstelling : vermijd het overmatige gebruik van het woordje “ik” en de superlatieven. En overschat niet de omvang van deze paragraaf ten opzichte van de andere.

Beantwoord aan de noden van de onderneming

Dit onderdeel is ook niet gemakkelijk te formuleren. Je moet jezelf op de voorgrond plaatsen en tegelijkertijd een zekere bescheidenheid tonen. Je zult moeten bewijzen dat jij een plaats hebt binnen de onderneming en dat jouw opleiding, jouw ervaringen en kwaliteiten een coherent professioneel project weergeven, die bij het bedrijf tot ontplooiing gebracht kunnen worden. Jij brengt de onderneming jouw know-how en een bepaalde levenskunst, waar deze niet over beschikt. Deze onderneming heeft immers behoeften. Je hebt er lang over nagedacht en kunt hier dankzij jouw competenties op antwoorden.

De beleefdheidsformule

Veel rekruteerders lezen dit laatste onderdeel niet eens. Degenen die dit wel doen, waarderen vaak de beschikbaarheid van de kandidaten : “Ik sta graag tot je beschikking om mijn motivatie mondeling toe te lichten”, of een andere klassieker : “Met de meeste hoogachting” of “Hoogachtend”.

Bron : 100 CV et lettres de motivation, spécial jeunes diplômés, éditions Studyrama

In dezelfde rubriek